Hoppa till huvudinnehåll

FPA-termer – begrepp i anslutning till FPA:s förmåner och uppgifter, version 6.2

Kelan terminologinen sanasto – Etuuksiin ja tehtäviin liittyvät käsitteet, versio 6.2

© Folkpensionsanstalten (FPA), 2024

Ordlistan är tillgänglig:
- i termbanken TEPA
- i verktyget Terminologiska ordlistor i Interoperabilitetsplattformen

Språken i ordlistan:
- Termerna: finska, svenska
- Begreppsbeskrivningarna: finska, svenska (delvis)

FPA-termer – Förmånsrelaterade begrepp, version 6.1, publicerad i 2023, har utökats och uppdaterats. Ordlistans ämnesområden omfattar de förmåner och uppgifter som Folkpensionsanstalten (FPA) sköter, såsom dagpenningar och sjukvårdsersättningar enligt sjukförsäkringslagen, läkemedel och läkemedelsersättningar, internationell sjukvård, företagshälsovård, handikappförmåner och tolktjänst för personer med funktionsnedsättning, rehabilitering som ordnas och ersätts av FPA, pensioner som betalas ut av FPA, stöd för boende, studieförmåner, militärunderstöd, familjeförmåner, arbetslöshetsförmåner och grundläggande utkomststöd.

Versionen 6.2 publicerades i juni 2024 och i den har bland annat begrepp som anknyter till begrepp som gäller läkemedel, internationell sjukvård, företagshälsovård och rehabilitering uppdaterats. Dessutom har ordlistan granskats för att säkerställa att den motsvarar det aktuella språket som används vid kommunikationen inom FPA. T.ex. när det gäller hänvisningar till en individ används den könsneutrala pronomen hen och hens olika böjningsformer i stället för uttrycket ”han eller hon”, vilket tidigare var brukligt.

Ordlistan omfattar termposter och begreppsdiagram för 571 begrepp. Begreppens innehåll förklaras med hjälp av definitioner och kompletterande anmärkningar och relationerna mellan begreppen åskådliggörs genom begreppsdiagram. Ordlistan ger rekommendationer för finska och svenska termer. Versionen 6.2 av FPA-termer innehåller inte översättningar på svenska av de nya begreppen och de svenska begreppsbeskrivningarna av alla de uppdaterade begreppen har inte uppdateras att stämma överens med de finska. De svenska begreppsbeskrivningarna kommer att uppdateras och publiceras i framtida versioner av ordlistan.

FPA-termer – begrepp i anslutning till FPA:s förmåner och uppgifter beskriver det finländska systemet för social trygghet ur lagstiftningsperspektiv. Ordlistan är avsedd för sakkunniga, lagberedare, informatörer, journalister, översättare och alla andra som vill veta vilka termer som rekommenderas och vad de begrepp som används inom FPA:s verksamhetsområde betyder. Den stödjer också informationshantering och skapar förutsättningar att utveckla informationssökning, informationsöverföring, arkivering och informationsmodellering.

FPA och Terminologicentralen inledde redan år 2007 begreppsdefiniering vars mål är att harmonisera, befästa och förtydliga begreppsapparaten inom FPA:s verksamhetsområde genom systematiskt terminologiskt arbete och att främja informationsutbytet mellan FPA och dess olika samarbetspartner. De föregående upplagorna av FPA:s terminologiska ordlistan har publicerats år 2010, 2012, 2014, 2017, 2018, 2021 och 2023. De tidigare upplagorna har publicerats även i PDF-format. Versioner 6.1 och 6.2 har publicerats endast i termbanken TEPA och i verktyget Terminologiska ordlistor.