Hyppää pääsisältöön

Kelan terminologinen sanasto – Etuuksiin ja tehtäviin liittyvät käsitteet, versio 6.2

© Kansaneläkelaitos (Kela), 2024

Sanasto saatavilla:
- osana TEPA-termipankkia
- Yhteentoimivuusalustan Sanastot-työkalussa

Sanaston kielet:
- Termit: suomi, ruotsi
- Käsitekuvaukset: suomi, ruotsi (osittain)

Vuonna 2023 julkaistua Kelan terminologisen sanaston versiota 6.1 on täydennetty ja päivitetty. Sanaston aihealueina ovat Kelan hoitamat etuudet ja tehtävät, kuten sairausvakuutuslain mukaiset päivärahat ja sairaanhoitokorvaukset, lääkkeet ja lääkekorvaukset, kansainvälinen sairaanhoito, työterveyshuolto, vammaisetuudet ja vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu, Kelan järjestämä ja korvaama kuntoutus, Kelan maksamat eläkkeet, asumistuet, opintoetuudet, sotilasavustus, perhe-etuudet, työttömyysturva ja perustoimeentulotuki.

Kesäkuussa 2024 julkaistuun versioon 6.2 on päivitetty muun muassa lääkkeisiin, kansainväliseen sairaanhoitoon, työterveyshuoltoon ja kuntoutukseen liittyviä käsitteitä. Lisäksi sanaston viittaukset vakuutettuun ja kuntoutujaan on tarkistettu ja muutettu viittaamaan asiakkaisiin, jotta sanasto vastaa Kelan nykyistä viestintäkäytäntöä, jossa yleensä puhutaan asiakkaista. Sosiaalilainsäädännössä toki käytetään edelleen termejä vakuutettu ja kuntoutuja, joten niitä ei ole poistettu sanastosta, mutta niiden käyttöyhteydestä on annettu huomautus.

Myös ruotsinkielisiin käännöksiin on tehty koko sanastoa koskeva päivitys. Aiemmin käytössä olleesta henkilöön viittaavasta ilmauksesta ”han eller hon” on luovuttu, ja tilalle on otettu sukupuolineutraali persoonapronomini hen eri taivutusmuodoissaan.

Kelan terminologiseen sanastoon on koottu termitietueina ja käsitekaavioina tiedot 571 käsitteestä. Sanastossa selvitetään käsitteiden sisällöt määritelmien ja niitä täydentävien huomautusten avulla sekä annetaan suositukset suomen- ja ruotsinkielisistä termeistä. Käsitteiden välisiä suhteita havainnollistetaan käsitekaavioiden avulla. Kelan terminologisen sanaston versiossa 6.2 uusien käsitteiden käsitekuvausten ruotsin käännöksiä ei ole lisätty sanastoon eikä kaikkien päivitettyjen käsitteiden ruotsinkielisiä käsitekuvauksia ei ole päivitetty vastaamaan suomenkielisiä kuvauksia. Ruotsinkielisten käsitekuvausten päivitystä jatketaan sanaston seuraavissa versioissa.

Kelan terminologinen sanasto kuvaa Suomen sosiaaliturvajärjestelmää lainsäädännön näkökulmasta. Sanasto on tarkoitettu sosiaaliturvan asiantuntijoille, lainvalmistelijoille, tiedottajille, toimittajille, kääntäjille ja kaikille niille, jotka tarvitsevat tietoa siitä, mitkä ovat suositeltavat Kelan hoitaman sosiaaliturvan termit ja mitä ne tarkoittavat. Sanasto tukee myös tiedonhallintaa ja auttaa kehittämään tiedonhakua, tiedonsiirtoa, arkistointia ja tiedon mallintamista.

Kela ja Sanastokeskus aloittivat jo vuonna 2007 yhdessä käsitteiden määrittelyn, jonka tavoitteena on yhtenäistää, vakiinnuttaa ja selkeyttää Kelan käsitteistöä ja edistää Kelan ja sen yhteistyökumppaneiden välistä tiedonvaihtoa järjestelmällisen sanastotyön avulla. Kelan terminologisen sanaston aiemmat laitokset ja versiot on julkaistu vuosina 2010, 2012, 2014, 2017, 2018, 2021 ja 2023. Vuoteen 2021 asti sanasto julkaistiin myös PDF-tiedostoina. Versiot 6.1 ja 6.2 on julkaistu vain TEPA-termipankissa ja Sanastot-työkalussa.