Hoppa till huvudinnehåll

Sanastotyön opas, 3, reviderade upplagan

Sanastotyön opas. Heidi Suonuuti

© Terminologicentralen rf, 2024
ISBN 978-952-9794-38-6 (PDF)

Guiden är tillgänglig i PDF format.

Sanastotyön opas är en översättning av Heidi Suonuutis Guide to Terminology till finska.

Guiden fungerar som vägvisare i terminologiprojekt och innehåller grundläggande information om de centrala principerna och arbetsmetoderna i terminologiarbetet samt stegen i ett terminologiprojekt. Guiden innehåller flera exempel på bland annat begreppsrelationer, definitioner och grafiska begreppsdiagram.

Den första upplagan av Sanastotyön opas publicerades i 2006 och den andra på hösten 2012 som tryckta häften. På hösten 2024 publicerades den 3, reviderade upplagan endast i elektroniskt format och fritt tillgänglig via Terminologicentralens webbplats.

I den tredje upplagen tillades begreppsdiagrammen som presenteras i UML notationssätt tillämpat till terminologiarbetets behov. Samtidigt redigerades vissa exemplen. De traditionella begreppsdiagrammen flyttades till en bilaga. Några termer förändrades. Instruktioner om hantering av terminologisk data uppdaterades. Det gjordes även några mindre uppdateringar i texten. Uppdateringarna i den 3 upplagan av Sanastotyön opas enades om med Heidi Suonuutis dödsbo.

Se även Guiden på andra språk.