Ordlista för informationshantering inom socialvården, version 5.0

ERSATT AV: Ordlista för informationshantering inom socialvården, 2020

Sosiaalialan tiedonhallinnan sanasto – Palveluihin, palveluprosesseihin ja asiakastietoihin liittyviä käsitteitä, versio 5.0

© Institutet för hälsa och välfärd (THL), 2019

Ordlistan är tillgänglig:
- i PDF format (endast på finska)
- i termbanken TEPA
- i Ordlistor för social- och hälsovården

Språken i ordlistan:
- Termerna: finska, svenska
- Begreppsbeskrivningar: finska, svenska

Institutet för hälsa och välfärd (THL) svarar för Ordlista för informationshantering inom socialvården. I mars 2019 blev version 5.0 av ordlistan färdig. Den utarbetades i samarbete mellan THL och Terminologicentralen TSK. Ordlistan innehåller 655 begrepp som ges definitioner och anmärkningar samt termrekommendationer på finska. Flera helheter av begrepp presenteras ytterligare som begreppsdiagram.

Ordlista för informationshantering inom socialvården är en viktig del i utvecklandet av informationshantering enligt den offentliga förvaltningens övergripande arkitektur, vilken skapar bättre förutsättningar för interoperabilitet hos informationssystemen och för samanvändning och utnyttjande av information. Ett mål för rekommendationerna på ordlistan är att förenhetliga de termer som används riksomfattande inom det sociala området. Ordlistan är avsedd för utvecklare av informationssystem, yrkesfolk som behandlar klientinformation inom det sociala området och andra specialister som behöver information om termer inom det sociala området. Enhetliga termer är också till dem nytta som behöver social service av olika slag och alla aktörer inom det sociala området.

De primära källorna till uppdateringar och nya begrepp är lagstiftningen samt de specifikationer i anslutning till informationshantering inom socialvården som THL svarar för.

Mot slutet av år 2019 kompletterades Ordlista för informationshantering inom socialvården med svenska ekvivalenter samt översättningar av begreppsbeskrivningar.