Hyppää pääsisältöön

Tilastoinnin paikkatietosanasto

Glossary of Geospatial Information in Statistics

© Tilastokeskus, 2024
ISBN 978-952-244-729-6 (PDF, Tilastokeskus)

Sanasto saatavilla:
- PDF-muodossa
- osana TEPA-termipankkia
- Yhteentoimivuusalustan Sanastot-työkalussa

Sanaston kielet:
- Termit: suomi, englanti
- Käsitekuvaukset: suomi

Tilastoinnin paikkatietosanasto on laadittu Paikkatiedot Suomen tilastotuotannossa (GSFI) -projektin tueksi määrittelemällä tilastointiin ja paikkatietoihin liittyviä keskeisiä käsitteitä ja selkeyttämällä termien käyttöä. Sanasto tehtiin vuosina 2023–2024 Tilastokeskuksen, Sanastokeskuksen, Maanmittauslaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä. Sanastokeskuksen terminologi vastasi terminologisesta sanastotyöstä.

Sanasto sisältää 31:n paikkatietoon ja tilastointiin kuuluvan käsitteen tiedot. Käsitteiden sisältö kuvataan määritelmien ja niitä täydentävien lisätietojen avulla. Suomenkielisistä termeistä annetaan suositukset, ja termeille annetaan vastineet englannin kielellä. Käsitteiden välisiä suhteita havainnollistetaan käsitejärjestelmäkaavioiden avulla.

Sanaston tavoitteena on tukea tilasto- ja paikkatietoasiantuntijoiden yhteistyötä, auttaa datan tuottajia ja hyödyntäjiä Suomessa sekä mahdollistaa tiedon yhteentoimivuutta. Sanastosta toivotaan olevan hyötyä myös tiedottajille, toimittajille ja kääntäjille.