Hyppää pääsisältöön

Teknisten verkkojen sanasto

Ympäristöministeriö, 2024

Sanasto saatavilla:
- Yhteentoimivuusalustan Sanastot-työkalussa

Sanaston kielet:
- Termit: suomi
- Käsitekuvaukset: suomi

Ramboll Finland Oy ja Sanastokeskus laativat yhdessä ympäristöministeriön toimeksiannosta Teknisten verkkojen sanaston, johon koottiin 34 erilaisille teknisille verkoille yhteistä käsitettä. Käsitteiden sisältö kuvataan määritelmien ja niitä täydentävien huomautusten avulla ja käsitteille annetaan suomenkieliset termisuositukset. Samassa projektissa laadittu Tietomallit-palvelusta löytyvä Teknisten verkkojen ydintietomalli on linkitetty sanastoon.

Teknisten verkkojen sanaston tavoitteena on tukea tietokomponenttien muodostamista ja erilaisten teknisten verkkojen kuten vesijohto-, sähkö- ja viestintäverkkojen yhtenäistä tarkastelua. Sanastotyössä on huomioitu erityisesti käsitteiden yhteydet Rakennetun ympäristön yläontologiaan sekä julkisen hallinnon yhteisiin ylätason käsitteisiin.

Sanasto valmisteltiin Ramboll Finland Oy:n ja Sanastokeskuksen asiantuntijoiden muodostamassa työryhmässä, minkä lisäksi sanaston valmisteluun saatiin tukea projektin ohjausryhmältä sekä ympäristöministeriön Semanttisen yhteentoimivuuden teemaryhmän Tekniset verkostot -alaryhmältä. Sanastokeskuksen terminologi ohjasi sanastotyöryhmän työskentelyä ja vastasi terminologisesta sanastotyöstä.