Hyppää pääsisältöön

Jatkuvan oppimisen sanasto (luonnos 30.10.2024)

© Jatkuvan oppimisen digitalisaatio -hanke 2024

Sanasto saatavilla:
- PDF-muodossa

Sanaston kielet:
- Termit: suomi, ruotsi
- Käsitekuvaukset: suomi

Jatkuvan oppimisen terminologinen sanastotyö aloitettiin vuosina 2020–2021 opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteisenä hankkeena, ja sitä jatkettiin opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta keväällä 2023 osana Jatkuvan oppimisen digitalisaatio -ohjelmaa (2021–2025). Työhön osallistuu molempien hallinnonalojen asiantuntijoita. Sanastokeskuksen terminologit ohjaavat sanastotyöryhmän työskentelyä ja vastaavat terminologisesta sanastotyöstä. Sanaston laatimiseen tarvitun terminologisen työn ovat rahoittaneet vuosina 2020–2021 opetus- ja kulttuuriministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö. Vuodesta 2023 alkaen sanastotyö on osa Jatkuvan oppimisen digitalisaatio -ohjelmaa (2021–2025), joka saa rahoituksensa Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä RRF (NextGenerationEU).

Jatkuvan oppimisen sanastoluonnos valmistui lokakuussa 2024, ja siinä esitetään termitietueina ja käsitejärjestelmäkaavioina 68 jatkuvaan oppimiseen liittyvän käsitteen tiedot. Termit annetaan suomeksi ja ruotsiksi ja määritelmät ja huomautukset suomeksi. Sanastotyötä jatketaan edelleen, ja sanastoon täydennetään uusia käsitteitä sekä termien ruotsin- ja englanninkieliset vastineet.

Jatkuvan oppimisen sanasto on tarkoitettu apuvälineeksi ensisijaisesti jatkuvan oppimisen uudistuksen toimijoille niin opetushallinnossa kuin työhallinnossakin: tavoitteena on, että käsitteitä voidaan käyttää yhdenmukaisesti paitsi viestinnässä myös palveluiden suunnittelussa, säädösvalmistelussa ja tietoarkkitehtuurityössä. Yleisemmin sanastosta toivotaan olevan hyötyä myös muille työhön ja oppimiseen liittyviä käsitteitä ja termejä tarvitseville. Sanasto edistää myös julkisen hallinnon tietojen yhteentoimivuutta.


Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU